Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon diğer epilasyon çeşitlerinden farklı olarak kalıcı ve sağlıklı olduğu için tercih sebebidir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesini sağlayan lazer epilasyon, klasik yöntemlere kıyasla acısızdır. Doğru cihazlarla ve uzmanlar tarafından yapıldığında son derece etkili ve zararsızdır. Uzmanlar tarafından uygulanacak bölge, cilt tipi ve rengi, kıl yapısı incelenerek ne tür bir cihaz kullanılacağı seçilir ve kişiye yaklaşık olarak tüylerden kaç seansta kurtulacağının bilgisi verilir.

Lazer epilasyon nedir?

Işınların uyarılmasıyla elde edilen ışık demeti olan lazer, tıbbi ve estetik gibi pek çok alanda kullanılır. Kozmetik ve psikososyal bir sorun olan tüylenmenin giderilmesi için kullanılan lazer epilasyon yaklaşık 25 senedir uygulanan bir yöntemdir. Vücudun tüm bölgelerinde uygulanabilen lazer epilasyonda, ilk uygulamadan önce minimum 15 gün boyunca tüylere dokunulmamış olması gerekir. Böylece hem tüylerin miktarı ve sertliği rahatça gözlenebilir hem de lazerden alınacak verimliliğin artması hedeflenir. Planlama yapıldıktan sonra uygulama yapılacak bölge temizlenir. Kıl tipi ve yoğunluğu, cilt tipi ve rengi gibi parametreler uzmanlar tarafından incelendikten sonra uygun lazer cihaz ile istenilen bölgeye seri atışlar yapılarak işlem başlar. İşlemin tamamlanması cilt ve tüy tipine, rengine, alanın genişliğine göre değişiklik gösterir. Belirli periyotlarla işlemin tekrarlanması gerekir.

Lazer epilasyon çeşitleri nelerdir?

Lazer epilasyonun kullanımda olan dört faklı türü bulunur. Dalga boyu farklı olan bu cihazların etkinliği, kişinin cilt ve kıl tipine ve rengine göre değişiklik gösterir. Cihazın dalga boyu deriye nüfuz etme kapasitesini belirler. Dalga boyu kısaldıkça kıl kökü tarafından tutulması artar. Yüksek dalga boyunda hissedilen acı fazladır ancak cihazlar arasında bulunan farklılıklar ve ayarlar ile bunlar değişkenlik gösterebilir. Genel olarak uygulanan lazer epilasyon çeşitleri başlıklar hâlinde şöyle sıralanabilir:

Ruby Lazer: 694 nm dalga boylu bu lazer tipi çok kısa tüyler üzerinde etkilidir. Açık renkli cilt tiplerinde daha etkili olan Ruby Lazer dudak üstü gibi bölgelerde etkilidir.
Alexandrite Lazer: Yakında bulunan dokulara zarar vermeden uygulanabilen 755 nm dalga boylu Alexandrite Lazer, büyük başlığa sahip olduğu için hızla geniş bölgelere etki ederek seans süresini kısaltır. Çok koyu olmayan ten ve koyu renk kıllarda etkilidir. Yüksek soğutucu sistemi ile acı hissedilmez.
Diode Lazer: 800 nm dalga boyuna sahip Diode Lazer ince tüylerin giderilmesinde etkilidir. Cilde çok yakın mesafeden atışlar yaptığından soğutucu jel ile birlikte kullanılır. Tüm cilt tiplerinde uygulanan lazer, batık kıl köklerine de etki gösterir. Manuel ayarlama imkanı olduğundan koyu renkli cilt tiplerine de zarar vermeden uygulanabilir.
Nd: Yag Lazer: Koyu ve açık tenlilerde etkili olan bu lazer tipi diğerlerine nazaran acıyı daha fazla hissettirir. 1064 nm dalga boyu ile bilinen Nd: Yag Lazer, açık renkli ve ince kıllarda etkilidir. Geniş çaplı ucu ve uzun atım süresi sayesinde etkilidir.

ALEXANDRITE LAZER
Açık renk cilt, siyah tüylerde etkilidir.Tüm dünyada ve Türkiye’de en çok tercih edilen sistemdir. Genelde Türk insanı açık tenli, siyah kıl yapısına sahiptir.Alexandrite lazer kıl köküne ulaşarak kalıcı ve etkili sonuç alınmasını sağlar. Dinamik soğutma sistemi sayesinde acı hissi yok denecek kadar azdır. Long pulse tipleri tip IV cilde kadar rahatlıkla kullanılmaktadır. Cihazın ciltle teması olmadığından hijyen açısından sorun yaşanmaz. Merkezimizde FDA ve CE onaylı Long Pulse Alexandrite Elit Lazer sistemi kullanılmaktadır.

Nd:YAG LAZER
Her cilt rengine güvenle uygulanır, ince kıllarda da etkilidir. En koyu cilt tipi Afro-Americana dahil, cilt lekelenmesine sebep olmaksızın uygulanabilir. Bu nedenle yazın uygulanmasında bir sakınca yoktur. Bu lazer sisteminin melanine hassasiyeti çok azdır. Deriye lazer enerjisini gönderirken en dış tabakayı koruyan özel soğutucu ünitesi mevcuttur. Uygulama esnasında ciltle teması olmadığından hijyen açısından sorun yaşanmaz.

DİODE LAZER
Sadece ince, zayıf tüylerde başarılıdır. Bu nedenle daha çok yüzdeki ince tüylerde etkilidir. Cihazın uygulama esnasında ciltle teması olduğundan hijyen açısından sorun yaşanabilir. Soğutucu sistemi olmadığından acı biraz daha fazla hissedilebilir.

MAVİ IŞIK (IPL)
Lazer sistemi değil, geniş dalga boyunda ışık enerjisi sistemidir. IPL sistem olarak da adlandırılır. Modern ağda yöntemi olarak kullanılabilir, kalıcı çözüm değildir.

Lazer epilasyon seans süresi ve aralıkları nasıldır?

Lazer epilasyonun uygulanması sırasında bölgede bulunan kıllar farklı uzunluklarda olduğundan lazerin etkinliği de farklıdır. Tek uygulamada bölgedeki tüm kılları bir seansta yok etmek bu sebepten mümkün değildir. Vücut yapısı, hormonal denge ve cilt tipi farklılıkları da uygulama süreleri üzerinde etkilidir. Seans süreleri de uygulama yapılacak bölgenin genişliğine göre değişiklik gösterir. Dudak üstüne yapılan lazer epilasyon saniyeler sürerken, tüm yüz için yaklaşık 10 dakika gereklidir. Ya da iki bacak için yaklaşık 1 buçuk saat gerekliyken, koltuk altı ve bikini bölgesi 15 dakikada, erkek sırtı ise yaklaşık 40 dakikada tamamlanabilir. Uygulama aralıkları da yine aynı faktörlerden dolayı değişiklik gösterir. Ancak seans aralıkları genellikle 1 buçuk ay civarındadır.

Lazer epilasyon kaç seansta biter?

Lazer epilasyonun etkinliği kişinin fiziki ve hormonal yapısına, cilt ve kıl rengine, uygulama yapılacak bölgede bulunan kılların sertliğine göre değişkendir. Koltuk altı, bacağın alt kısmı, bikini bölgesi gibi alanlar 4 ile 8 seans, yüz, kol ve sırt gibi bölgeler 6 ile 12 seans sürebilir.
Lazer Epilasyon Neden Birden Fazla Seans Gereklidir?
Lazer epilasyon kılın aktif büyüme ve gelişme döneminde etkilidir. Dinlenme döneminde olan kıllar uygulamadan etkilenmeyecektir. Kılların %30-70 i dinlenme dönemindedir.

Bundan dolayı vücut bölgelerine göre değişen seanslar halinde uygulama yapılır. Her seansta %15-30 arasında etki sağlanır. Seans aralıkları da vücut bölgesinde 2 ayda bir 4-6 seans, yüz bölgesinde ayda bir 6-12 seans olmak üzere değişir.

ANAGEN DÖNEM (GELİŞME VE OLGUNLUK AŞAMASI)
Kılın aktif büyüme ve gelişme dönemidir.Bu dönemde kıl kökü tamamen kendini besleyen hücreyle temas halindedir ve melanin denilen renk maddesi yoğundur.Anagen dönemin uzunluğu kılın uzunluğunu belirler,lazer epilasyon anagen dönemdeki kıllarda etkilidir.

CATAGEN DÖNEM (DURAKLAMA VE GERİLEME AŞAMASI)
Kıl kkökünün gelişiminin durduğu kısa bir dönemdir.Kökle irtibat zayıflamıştır, kıl kurumaya baslamış olduğu için lazer epilasyon uygulamasından amaçlanandan daha az etkilenecektir.

TELOGEN DÖNEM(ZAYIFLAMA AŞAMASI)
Kıl kökünde aktivitenın durduğu ve kılın dökülme zamanının geldiği dönemdir,dinlenme dönemine geçen kıl folikülü bu dönemde bir kaç ay kalır,bu dönemin süresi bulunduğu alandaki aktif kılların sayısına bağlıdır.Bu dönemdeki kıllara uygulanan lazer epilasyon etkili olmayacaktır.
Lazer Epilasyon Kontrol Seansı Nedir?
Lazer epilasyon uygulamasında her lazer atışı belli bir alanı tarar. Uygulama yapılan geniş vücut bölgelerinde tek tük atlanan tüyler olabilmektedir. Seanstan 15 ila 20 gün sonrasında dökülmeler tamamlandıktan sonra kalan tek tük tüylere ücretsiz kontrol seansı uygulanır. Kontrol seansının zamanının geçmesinden sonra yapılacak olan uygulamalar kıl evresini etkilediğiı için tedavinin sürecini bozar.

Kadınlarda Lazer Epilasyon Uygulanan Bölgeler

Bacak,kol,koltuk altı,genital bölge,bikini,göbek ve yüz bölgelerine guvenle lazer epilasyon uygulanabılmektedir.
Kısaca göz çukuru hariç bütün vücutta güvenle lazer epilasyon uygulanabilir.

Kadınlarda Lazer Epilasyon Seans Sayıları ve Süreleri

Vücut bölgelerinde 4-6 seans,yüz bölgelerinde 6-12 seans sürmektedır. Seans süreleri uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne göre değişmektedir.

Bayanlar için Seans Süreleri
Kol 20dk.
Tüm Bacak 45dk.
Yarım Bacak 20dk.
Genital 20dk.
Koltukaltı 5dk.
Göğüs ucu 5dk.
Tüm vücut 1,5 saat
Tüm yüz 10dk.
Dudak üstü 5dk.
Çene 5dk.

Kadınlarda Lazer Epilasyon Öncesi Yapılması Gerekenler

Lazer epilasyon uygulanacak bölgeye 20 gün içerisinde kökten alım işlemi yapılmamış olması gerekmektedir.
Uzayan kıllar yuzde makasla vücutta jıletle kısaltılmalıdır
Lazer epilasyon uygulamasından 15 gün öncesine kadar güneşe çıkılmamış ve solaryuma girilmemiş olması gerekmektedir.
Uygulama yapılacak bölgedeki kıllara sarartma yapılmamış olması gerekmektedir.
Lazer epilasyon uygulanacak bölgeye makyaj yapılmamış olmalıdır.
Son altı ay içerisinde roaccutane kullanan kişilere lazer epilasyon uygulanamaz.

Kadınlarda Lazer Epilasyon Sonrası Yapılması Gerekenler

Lazer epilasyon uygulamasından hemen sonra bazı hassas cilde sahip kişilerde hafif kabarıklık kızarıklık oluşabilir.Kişinin cilt hassasiyetine göre 1 saat ile 1 gün arasında kızarıklık geçecektir.
Kişi lazer epilasyon uygulamasından hemen sonra ılık duş alabilir, cildi tahriş edecek kese ve peeling işleminden 1 hafta süreyle uzak durmalıdır.
Lazer epilasyon uygulamasından sonra 3 gün süreyle güneşe çıkılmamalı çıkılacaksa mutlaka 30 koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.
Lazer Epilasyon uygulama sonrasında tüyler 3 ile 15 gün içerisinde hafifçe uzayarak kendiliğinden dökülecektir. Çok kuru cilt yapısına sahip kişilerde dökülmeler 20 günü bulabilir. Nemlendirici kullanarak cilt normalleştirilirse dökülme daha hızlı olacaktır.
Uygulamadan 15 ila 20 gün sonra kontrol seansına gelinmelidir. Kontrol seansına kadar tüyler kısaltılmamalıdır.
Seans aralıklarında kökten alma işlemi yapılmamalı sadece kısaltılmalıdır. Seanslarınıza düzenli gelmenin uygulamadan gerekli etkiyi almanız açısından önemlidir.

Erkeklerde Lazer Epilasyon Uygulanan Bölgeler

Erkeklerde Sırt bölgesi, omuz, göğüs, bacak, kol, koltukaltı, ense, boyun, sakal üstü , kaş ortası, kaş üstü ,tüm sakal, kulak, el üstü, ayak üstü ,genital, kalça bölgelerinde lazer epilasyon uygulanabilmektedir.

Erkeklerde Lazer Epilasyon Seans Süreleri

Vücut bölgelerinde 4-6 seans,yüz bölgelerinde 6-12 seans sürmektedir.Seans süreleri uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne göre değişmektedir.
Seans Süreleri:
• Kol 30dk.
• Bacak 50dk.
• Koltukaltı 5dk.
• Göğüs 30dk.
• Sırt 30dk.
• Tüm vücut 2 saat
• Ense 5dk.
• Boyun 5dk.
• Sakal üstü 5dk.
• Kulak 5dk.

Erkeklerde Lazer Epilasyon Öncesi Yapılması Gerekenler

• Lazer epilasyon uygulanacak bölgeye 20 gun ıcerısınde kökten alım ıslemı yapılmamıs olması gerekmektedır.
• Uzayan kıllar yuzde makasla vücutta jıletle kısaltılmalıdır
• Lazer epilasyon uygulamasından 15 gun oncesıne kadar gunese cıklımamıs ve solaryuma gırılmemıs olması gerekmektedır
• Uygulama yapılacak bolgedekı kıllara sarartma yapılmamıs olması gerekmektedır
• Son altı ay ıcerısınde roaccutane kullanan kısılere lazer epilasyon uygulanamaz.

Erkeklerde Lazer Epilasyon Sonrası Yapılması Gerekenler

• Lazer epilasyon uygulamasından hemen sonra bazı hassas cilde sahip kişilerde hafıf kabarıklık kızarıklık oluşabilir,kişinin cilt hassasıyetine göre 1 saat ile 1 gün arasında kızarıklık gececektir.
• Kişi lazer epilasyon uygulamasından hemen sonra ılık duş alabilir, cildi tahriş edecek kese ve peeling işleminden 1 hafta süreyle uzak durmalıdır.
• Lazer epilasyon uygulamasından sonra 3 gün süreyle güneşe çıkılmamalı çıkılacaksa mutlaka 30 koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.
• Uygulama sonrasında tüyler 3 ile 15 gün içerisinde hafifçe uzayarak kendiliğinden dökülecektir. Çok kuru cilt yapısına sahip kişilerde dökülmeler 20 günü bulabilir.
• Nemlendirici kullanarak cilt normalleştirilirse dökülme daha hızlı olacaktır.
• Uygulamadan 15 ila 20 gün sonra kontrol seansına gelinmelidir. Kontrol seansına kadar tüyler kısaltılmamalıdır.
• Seans aralıklarında kökten alma işlemi yapılmamalı sadece kısaltılmalıdır.
• Seanslarınıza düzenli gelmenin uygulamadan gerekli etkiyi almanız açısından önemlidir.