Botoks

Botoks uygulamaları, yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan, kolay ve güvenilir bir yöntemdir. Botox enjeksiyonu özellikle alın, kaş çatma çizgisi, kaz ayaklarındaki ve boyundaki çizgilerde çizgilere enjeksiyonu yöntemi kullanılması sonucu olan kırışıklıkların açılmasında, botoks diğer sistemlerle tartışma götürmeyen bir iyilik hali sağlıyor. Botoks uygulaması minik iğnelerle ile kaslara ilacın Verilmesi şeklinde kolay bir işlemdir.

Botoks Nedir?

A tipi botulinum enjeksiyonu (Botoks), kas hareketlerini engeller, özellikle alın kırışıklığı, göz çevresi çizgi, kaş ortası çizgileri ve boyundaki kırışıklıkları, çizgileri azaltır. Botox, işleminde, direkt kasların içine, ince iğneler ile enjekte edilerek, çizgilerin yaklaşık 4-7 gün içerisinde yok olmasını sağlar ve ayrıca yeni kırışıklıkların oluşmasını da engeller.

Hangi sorunlarda etkili oluyor?

Özellikle mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan , Alın bölgesi, Kaş arası, Göz kenar çizgileri, Üst dudak, Boyun çizgileri, El, ayak, koltuk altı terlemeleri ve migren ağrılarında Botoks, kullanılmaktadır.

Yapılan Bölgede Şişik Olur mu?

Botoks, bir dolgu maddesi değil, bu nedenle Botoks yapılan bölgede şişlik olmuyor. Kas gevşemesi sonucu sadece, işlem yapılan bölgede hafif bir değişiklik oluyor.

İşlem Nasıl Uygulanıyor?

Botoks, bir enjeksiyon işlemi. Uygulanacağı bölge, lokal anestezi kremiyle uyuşturuluyor, 20 dakika bekleniyor. Uygulanacak alan temizlendikten sonra ince uçlu iğnelerle kas içine küçük dozlarda enjekte ediliyor. Uygulama için 10-15 dakikalık bir seans yeterlidir.

Ne Zaman Etki Gösteriyor?

En erken ikinci günde etkisini göstermeye başlıyor. Kişiden kişiye ve ilaca bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte genel olarak etkisi dördüncü günde başlayarak yedinci günde tamamlanıyor. On günde tam sonuç elde edilmiş oluyor.

Yan Etkileri Oluyor Mu?

Botoks, çok uzun yıllardan beri tedavi amaçlı kullanılan bir ilaç. Tedavi amacıyla kullanılırken hastaya daha yüksek dozlar uygulanıyor. Bu durumda dahi hastalarda, herhangi bir organda hasar oluşturmuyor.

Botoks İşleminin Amacı nedir?

Sinirden kasa iletiyi bozan, yani sinirin verdiği emri kasta uygulatmayan bir ilaç; dolayısıyla uygulama sonrasında kas çalışmaz. Zaten botoks, işlemi bu amaçla yapılıyor.

Kimlere Uygulanır, Yaş Sınırı Var mı?

Yüzünde istenmeyen mimiği, çizgisi veya spazmı olan herkese, 18-65 yaş arasında uygulanabilen güvenilir bir yöntemdir. Ne var ki kırışıklık için botoks, yapıldığında, eğer kırışıklıklar çok derinse çizgiler tamamen yok olmaz fakat derinliği azalır. Çizgiler derinleşmeden önce yapıldığında sonuç daha başarılı olur.

Estetik Dışında Hangi Amaçlarla Kullanılıyor?

Estetik Dışında Hangi Amaçlarla Kullanılıyor?

Spastik felçte; yüz felcinde, migrende, şaşılıkta, istenmeyen kas hareketlerinde, baş ağrılarında ve aşın terlemelerde de botoks, uygulanabiliyor.

Aşırı Terlemede Nereye Uygulanıyor?

Botoks, terlemeyi azaltıyor. Koltuk altında kıl dibine ulaşması için deri içine ve altına uygulanıyor. Terleme uygulamalarında doz, yüzdeki uygulamaya nazaran biraz daha yüksek tutuluyor ama sağlığa zararı dokunmuyor.

Diş Sıkma Hastalığına Botox Tedavisi

Tıpta bruksizm olarak adlandırılan bu hastalık, halk arasında diş sıkma ya da diş gıcırdatma olarak bilinir. Genel olarak uyurken görülen bu rahatsızlık, yoğun stres altındaki kişilerde gündüz de ortaya çıkabilir.
Bu durum ağız yapısına ciddi zararlar verir. Dişlerde hassasiyet, sallanma, kırılmalar, diş etlerinde sızlama, çene ekleminde ağrı, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Birçok alanda kullanılan botoks birkaç yıldır diş sıkma tedavisinde de kullanılıyor. Çiğneme kasına botoks uygulanarak sorun tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Uygulama 5 dakika sürüyor. Etki ilk günden itibaren başlıyor, hastanın durumuna göre 6 – 9 ay sonra tekrarlanabiliyor.
Kliniğimizde 2 yıldır yapılan bu işlem sonucunda hastalarda birkaç defa tekrardan sonra, şikâyetin kalıcı olarak ortadan kalktığını gözlemliyoruz.