Çatlak Tedavisi

ÇATLAK NASIL OLUŞUR?

Neredeyse her 3 kadından birinde görülen deri çatlakları, sık sık kilo alıp verme dönemleri ve hamilelik sırasında ortaya çıkıyor, deri çatlakları dermis denilen derinin orta tabakasının yırtılmasından oluşur.Normal deride %80 kollajen ve %4 elastik fiber mevcuttur. Strialarda kolojen parçalanması ve elastin hasarı oluşur ve çatlak ellendiğinde sanki o bölgede deri yokmuş hissi alınır
Deri çatlakları gebelikte, ergenlikte, vücut geliştirme çalışanlarda, hormon tedavisi görenlerde yada bazı ilaçların yan etkisi olarak oluşabilir. Strialar vücudun tüm bölgelerinde görülebilir. Fakat en sık yağ miktarının fazla olduğu vücut alanlarında kendini gösterir. En yaygın karın, göğüsler, üst kollar, sırt, baldırlar, kalçalarda karşımıza çıkar. Kadınlarda daha sıktır. Kadınların % 75-90’ında hamilelikleri sırasında bir miktar deri çatlağı oluşmaktadır.

ÇATLAK TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Çatlak tedavisinde son zamanlarda en popüler ve yeni yöntem olan fraksiyonel lazer Uygulanan hastalarda genellikle 3 seansta gözle görülür sonuçlar alınır. Hiçbir tedavi tam anlamıyla yeterli olmamakla beraber bazı hastalarda kombine tedaviler uygulanması başarı şansını daha da artırabilir. Tabii ki hastalara en önemli tavsiye çatlakların oluşmaması için önceden koruyucu yöntemlerin uygulanmasıdır.